Akademik Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği | ANTALYA

Bize Ulaşın

Altınkum Mah. Atatürk Bulvarı Mehmet Özbek Plaza No:130 Konyaltı / ANTALYA

Acil Durumlar

YANAK, DİL, DİŞ ETİ ve DİŞ ÇEKİMİ YERİNDEKİ KANAMALARDA İLK YARDIM

Yanak, dil, diş etinden çeşitli hastalık ve yaralanmalar sonucu kanamalar olabilir.

Bu durumda;

1- Hastanın ağzını ışıklı bir yerde muayene ediniz.

2- Ağzını soğuk su ile çalkalayınız.

3- Yanak, dil ve diş eti üzerindeki kanayan yere gazlı bez ile (siz veya hastanın kendisi tarafından) bastırınız.

4- Kanayan yeri emmeyiniz.

5- Çekilen dişin üzerine yuvarlanarak katlanmış gazlı bezi koyup en az 15 dakika bastırınız. Hastanın kendisi tarafından ısırılarak bastırılması daha kolaydır. Ayrıca bir eşarpla çene başın üzerinden bağlanarak bu işlem kolaylaştırılır.

6- Sonra gazlı bez yavaşça kaldırılır. Eğer tekrar kanarsa 15 dakika daha bastırınız. Ağzını çalkalamayınız, tükürmeyiniz. Baş hafif yüksekte olacak şekilde yatırınız.

7- Yine kanama durmaz ise o zaman doktor veya diş doktoruna gönderiniz.

8- Diş çekiminden sonra 3 saat yemek yemeyiniz ve bir şey içmeyiniz. Yara yerini örten kan pıhtısı bulunduğu yere iyice yapışmalıdır.




Diğer İlk Yardım Gerektiren Konular


DİŞ AĞRISI

Ağrı genel olarak değil, sadece anlık ise ağrıyan diş üzerinde gıda birikintileri kalmış olabilir. Bu sorununuzu diş fırçası ve diş ipi kullanarak temizlemeli ve yarım çay kaşığı tuz ilave edilmiş tuzlu su ile ağzınızı çalkalamalısınız. Asla ağrıyan dişinizin üzerine ağrı kesici v.b. maddeler koymamalısınız. Kimyasal yapıları nedeni ile diş etiniz veya yumuşak dokularınız tahriş olabilir. Diş üzerinde çürük nedeni ile oyuk oluşmuşsa buraya çok az karanfil yağı (eugenol) emdirilmiş pamuk koyulabilir. Eugenol ağrının azalmasını sağlayacaktır. Ancak, bu işlemi yaparken eugenol fazla kullanılarak diş etine sızmasına neden olunmamalıdır. Çünkü karanfil yağı da yumuşak dokuları tahrip edici özelliğe sahiptir.

 



DİŞ KIRILMASI

Tedaviye yardımcı olabilir düşüncesi ile mümkünse kırılan diş parçası bulunarak koruma altına alınmalıdır. Bunun için diş yıkanmamalı, mümkünse dil altında korunarak, mümkün değilse oda sıcaklığındaki süt içine konularak acil olarak bir diş hekimine gidilmeli ve aynı zamanda ulaşana kadar bölgede kanama meydana gelmişse temiz bir gazlı bez ile basınç uygulanmalıdır.

 

Özellikle kontakt spor yapan çocuklarda oluşabilecek ağız yaralanmalarını ve diş kırıklarını önlemek için uygulanacak en uygun yöntem ağız koruyucusu (mounth guard) kullanmalarını sağlamaktır. Diş, darbe nedeni ile kendi yuvasında yer değiştirir ise hafif bir parmak basıncı ile diş eski pozisyonuna getirilmeye çalışılmalıdır.


Acil Durumlar için İletişime Geç