Akademik Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği | ANTALYA

Bize Ulaşın

Altınkum Mah. Atatürk Bulvarı Mehmet Özbek Plaza No:130 Konyaltı / ANTALYA

Çocuk Diş Tedavileri

ÇOCUK DİŞİ TEDAVİLERİ



Süt Dişlerinin Sürmesi

İlk süren diş alt orta kesicidir. Bunu üst orta kesiciler izler ve her altı ayda bir sağlı sollu bir çift diş, bir sıra ile sürer. Sürme zamanı 6. ayda başlar ve 2,5 yaşında sonlanır. Sürme tarihleri kesinlikle ortalama tarihlerdir ve çocuktan çocuğa değişiklik gösterir. Dişler sürerken çocuklarda birtakım rahatsızlıklar görülebilir. Böyle durumlarda hekiminizden yardım almak en doğrusu olacaktır.



Süt Dişlerinin Düşmesi ve Sürekli Dişlerin Çıkması

Dört yaşına doğru bazı çocuklarda süt dişlerinin çiğneyici yüzü aşınır ve dişler arasında aralıklar oluşur.

Altı yaşına doğru, ilk kalıcı dişler sürmeye başlar. Bunlar birinci büyük azı dişleridir ve 4 adettir. İkinci süt azılarının arkasından çıkan bu dişlerle toplam diş sayısı 24'ü bulur. Bu dişi birçok ebeveyn süt dişi sanırlar. Ama ömür boyu ağızda kalacak sürekli dişlerdir.
6 yaş çocukların henüz ağız hijyenini çok iyi sağlayamadıkları bir yaştır. Peki bu durumda ne yapmalı ki çocuk birinci büyük azı dişini çürütmesin?

Bunun cevabı çocuklara daha önce de belirttiğimiz gibi diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması, çürük oluşturucu besinlerden uzak durması önerilir. Bunun yanında diş hekimi tarafından koruyucu tedaviler uygulanarak çocukların daimi dişlerinin çürümesi önlenir. Düzenli olarak 6 ayda bir çocuk diş hekimine getirilirse, TOPİKAL FLUOR uygulaması ve FİSSÜR SEALANT uygulaması yapılabilir. Topikal fluor uygulaması çocuğun daimi dişlerini güçlendirir, daimi dişlerin çürüğe karşı daha dirençli olmasını sağlar. Fissür sealantlar ise büyük ve küçük azı dişlerin üzerinde bulunan girinti ve çıkıntıların örtülmesiyle şeker, çikolata vs. gibi çürük oluşturucu maddelerin dişin yüzeye tutunmasını ve o girintilerden girerek dişi çürütmesini önler. Ayrıca içerisinde bulunan fluorid sayesinde dişin diğer bölgelerinin de çürümemesine katkıda bulunur.

7-11 yaşlar arasında sürekli dişlerin sürmesi ve süt dişlerinin düşmesi hızlanır. Genel olarak 11 yaşında çocuğun ağzında artık süt dişi kalmamıştır.
12 yaşında ikinci büyük azılar çıkar. Bu dişler altı yaş dişinin arkasında yer alır. Bunlar da düşen süt dişinin yerine sürmeyen dişlerdendir. Eğer çocuğun kalıcı dişlerinin sürmesi, çene büyümesi ve süt dişi düşmesi arasında bir uyum varsa diş çıkarma süreci hiçbir sorun çıkmadan tamamlanır.

Eğer diş çıkarma sırasında süt dişleri erken çekilmişse, bunların yerine sürecek kalıcı dişlerin yeri kapanır ve diş süremez, "çapraşık dişlilik" ortaya çıkar.


Çocuklarda Süt Dişlerinin Önemi


Süt dişleri geçici olduğu için ebeveynler tarafından genellikle nasıl olsa bu dişler değişecek denerek pek önemsenmez. Dolayısıyla bu tarz bir düşünce süt dişlerinin temizliğinin ihmaline ve çürümesine sebep olur. Unutulmamalıdır ki süt dişlerindeki çürükler hem çocuğun dişlerinin ağrımasına sebep olur, hem de daimi dişlerine zarar verir.


Süt dişleri ihmal edilip dolgu ile kurtarılamadığı zaman çekilmesi gerekir, erken süt dişi kaybı çocukların daimi dişlerinin çapraşık olmasının en önemli etkenlerinden birisidir. Erken süt dişi kaybı sonucunda ağızda bulunan dişler boşluğa doğru kayar ve daimi dişlerin süreceği yer kalmaz sonuç çapraşıklıktır. Dolayısıyla süt dişlerinin sağlığı çok önemlidir. Çocuklarda ağız hijyeni çocuğun ilk dişleri sürdüğü andan itibaren başlamalıdır. Henüz bebek iken yapılması gereken şey temiz bir bez parçasıyla bebeğin dişlerinin üzeri her emzirme veya mama yedikten sonra yapılmalıdır. Çocuğun yaşı biraz daha büyünce (2yaş) diş fırçası kullanılmaya başlanmalıdır.


Çocuk Diş Tedavileri için İletişime Geç