Altınkum Mah. Atatürk Bulvarı Mehmet Özbek Plaza No:130 Konyaltı / ANTALYA
GÖMÜK DİŞLER
Hepimizin bildiği gibi ağzımızda en son süren dişler üçüncü azı dişleridir. Genelde 17 ile 25 yaşları arasında sürmeye başlarlar. Bu dişlerin ağızda bırakılıp bırakılmaması konusu tartışmalıdır. Eğer doğru pozisyonda sürerlerse ve çevre dokulara zarar vermiyorsa bu dişin yerinde kalmasında bir sakınca yoktur. Çene kemiğine kaynaşmış ve anormal pozisyonlu bir dişin ileride yol açacağı zararlar göz önüne alınarak çekimine karar verilebilir. Bu durum panaromik röntgen ile tespit edilir. Diş arkındaki yer darlığı durumlarında dişin sürmesi dişeti, kemik ve diğer komşu diş engeline takılabilir. Sürme zamanı geldiği halde çeşitli nedenlerle çene kemiği içinde kalarak süremeyen dişlere "gömük dişler" denir. En sık rastlanan gömük dişler 20 yaş dişleri olarak da bilinen 3. büyük azı dişleridir.
Bu dişler iki şekilde gömük kalırlar;
Sürememiş veya yarı sürmüş olan bu dişler çeşitli sorunlara neden olabilirler. Bunlar kısaca şunlardır;
Sonuç olarak, gömük kalmış dişler diğer dişler ve çevre dokuları için potansiyel bir tehlike kaynağıdır. Gömük kalacağı tespit edilen her dişin zaman geçirmeden çıkartılması gerekmektedir
Gömük dişlerin çekiminde; dişin konum, şekil ve boyutuna bağlı olarak uygulanacak işlemin zorluk derecesi değişir. Basit bir çekimden sonra hafif bir şişlik, ağrı ve kanama olabilir. Daha özel işlemler gerektiren bazı kompleks çekimler de uygulanabilmektedir. Diş hekiminizin alacağı önlemler ve bulunacağı tavsiyeler yan etkileri minimalize eder.