Akademik Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği | ANTALYA

Bize Ulaşın

Altınkum Mah. Atatürk Bulvarı Mehmet Özbek Plaza No:130 Konyaltı / ANTALYA

Kanal Tedavisi

KANAL TEDAVİSİ



1. Kanal tedavisi nedir?

Dişin içinde yer alan pulpa (yumuşak damar-sinir uzantısının) hastalıklarını tedavi etmek amacıyla yapılan işlemlerin tümüne kanal tedavisi denir. Yıllar önce, pulpası hastalanmış dişler çekilmekteydi. Günümüzde ise kanal tedavisi sayesinde hekimler dişleri ağızda tutarak tedavi edebilmektedir.


2. Dental pulpa nedir?

İçinde damarları, kan hücrelerini ve bağ dokularını barındıran yumuşak bir dokudur. Dişin içinde yer alır ve dişin kronundan kök ucuna ve çene kemiğine kadar uzanır.


3. Pulpa hastalandığında neler olur?

Pulpa zarar görüp hastalandığında ve kendini iyileştiremediğinde ölür. Pulpa ölümü en çok kırık bir dişe veya derin bir çürüğe bağlı olarak gelişir. Her iki durumda da bakteriler pulpaya ulaşmakta ve bir enfeksiyona neden olmaktadır. Eğer bu enfeksiyon tedavi edilmezse, kök uçlarında ve çene kemiğinde iltihap birikir ve apse denilen cerahat dolu keseler oluşur. Bu apseler ilerleyip dişin etrafındaki kemik dokusunda yıkım yapabilir.


4. Neden pulpa çıkarılmalıdır?

İltihaplı pulpa çıkarılmadığında ağrı ve şişlik görülür. İltihabın yan ürünleri çene kemiklerine zarar verebilir. Eğer tedavi uygulanmazsa diş çekime gider.


 

5. Lezyonlu dişler iyileşebilir mi?

Uygun endodontik tedavi sonrası lezyonlu (iltihaplı) dişler iyileşebilir.

Kanal tedavisi yapıldıktan 1 yıl sonra lezyonlar tamamen iyileşmiş olur.

Kanal Tedavisi için İletişime Geç